Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. Ferrum phosphoricum

Význam železa v organismu je dalekosáhlý. Jeho pro život důležitá role je všeobecně známa. Není jen nepostradatelnou částí červeného krevního barviva (hemoglobinu). Nachází se ve všech buňkách, je účastníkem mnoha enzymatických procesů a má důležitou funkci při obraně proti infekci.

article preview

Význam železa v organismu je dalekosáhlý. Jeho pro život důležitá role je všeobecně známa. Není jen nepostradatelnou částí červeného krevního barviva (hemoglobinu). Nachází se ve všech buňkách, je účastníkem mnoha enzymatických procesů a má důležitou funkci při obraně proti infekci. V dětském věku je ho potřeba k růstu, stejně tak také během menstruace, v těhotenství a v době kojení. Jeho podíl v organismu je asi 4 až 5 g, z toho 3/4 tohoto množství je navázáno na hemoglobin.

Použití
Ferr-p by nemělo chybět v žádné rodině. Je to biochemický prostředek pro všechny náhle se vyskytnuvší onemocnění a horečnaté stavy v počátečním stádiu. Používá se při dětských nemocech, anemických stavech, při bolestech, zraněních, krváceních, pohmožděninách, vyvrtnutí kloubu, fyzickém přetížení. Vhodný při akutních žaludečních katarech s bolestmi a zvracením. Letní průjmy s horečkou. Je to součást červených krvinek, které pomáhají po těle roznášet kyslík. Je hlavní prostředek jde-li o začínající záněty, a tím vyvolané návaly krve do hlavy + lehká horečka, horko v obličeji, začínající nachlazení.
Podpora hojení zánětů v počátcích, kde není příliš dramatický průběh. Vhodný při krvácení všeho druhu. Náchylnost k infekcím, horečnaté nemoci z nachlazení. Hlavní lék při všech čerstvých ranách, krvácení a zranění.

Modality:
Všechny potíže se zhoršují v noci, horkem a pohybem. Zlepšení klidem a chladem.

Konkrétní indikace:
- stavy slabosti svalů
- typická bolest hlavy z nedostatku Fe (nesnáší sebemenší pohyb)
- krvácení
- nízký krevní tlak
- nedostatek kyslíku,
- únava z nedostatku kyslíku
- únava a ochabnutí svalů, např. po sportu
- svalová "kocovina"
- opožděná menses, silná, dlouhotrvající
- suchý a dráždivý kašel
- pulzující bolesti na nezvyklých místech (např. konečky prstů, zuby, uši, nohy...)
- mrazení a třesavka v souvislosti s akutním onemocněním a při zánětech kůže
- průjmy
- anémie z nedostatku Fe (+ Calc-p v kombinaci)
- kašel, bolest v krku, nachlazení s rýmou apod.

Vnější znaky:
- červeň na čele a postupující ohnivá červeň v obličeji, kromě nosu, což může doprovázet zvýšenou teplotu
- zapadlé oči, zejména na vnitřních koutcích

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kristina - Nedostatok železa u deti

Dobrý deň, je prosím možné použiť toto homeopatikum u detí ,konkrétne dcéra 20 mesiacov ma zníženu hladinu železa 4.76 ( optimálne hodnoty 9-22), hemoglobín má v poriadku . Ak áno akú potenciu a ako užívať ? Ďakujem pekne

vilcakul - Re: Nedostatok železa u deti

Ano, toto homeopatikum se v této indikaci užívá v potenci D6, 3x denně 3 kuličky.