Jdi na obsah Jdi na menu
 


Homeopatická léčba onemocnění jater

Onemocnění jater má z roku na rok narůstající tendenci. Hlavní laboratoř našeho organizmu zatěžují stále se stupňující vlivy prostředí, přehnané užívání léků, kovy (rtuť, arzén, fosfor, olovo), různé ředidla a virové infekce. V našem uspěchaném světě je bohužel čím dál tím víc zloby, vzteku.

article preview

Onemocnění jater má z roku na rok narůstající tendenci. Hlavní laboratoř našeho organizmu zatěžují stále se stupňující vlivy prostředí, přehnané užívání léků, kovy (rtuť, arzén, fosfor, olovo), různé ředidla a virové infekce. V našem uspěchaném světě je bohužel čím dál tím víc zloby, vzteku. Všechny tyto emocionální projevy ovlivňují energii jater. Homeopatické léky působí svým účinkem na tělesné – duševní úrovni.

 

Léky akutní hepatitidy

3 vzteklé léky (Bryonia alba, Chamomilla vulgaris, Colocynthis citrulus)


 Bryonia alba – Posed bílý


Hlavní modalita jedince Bryonie je „pohyb zhoršuje jeho stav“. I hluboký nádech a výdech pacienta vyvolává bolest jater. Při vyšetření jsou játra velmi citlivé na tlak. Po vyšetření se potíže pacienta stupňují. Další charakteristiky: nevolnost, hořká chuť v ústech, zácpa, migréna, suchost sliznic. Za vyvolávajícími příčinami se skrývá zloba a vztek. Potence: C6-C30 (D12).


 Chamomilla vulgaris – Heřmánek pravý


Přecitlivělý, podrážděný, zlostný, vzteklý jedinec. Přecitlivě reaguje na bolest, dále ho charakterizuje výrazný motorický neklid. Tělesné symptomy jsou následující: průjem, zvracení žluče se žlutým hlenem, na jazyku žlutý povlak. Horký pot. Charakteristika obličeje: Jedná strana obličeje je červená, druhá bledá (žlutá). Potence: C6-C30 (D12).


 Colocynthis citrullus - Kolokvinta obecná


Také zloba, vztek a zároveň leknutí a chlad, které vyvolají potíže nemocného. Prudké, svírající, drásající bolesti, zmírněné tlakem a taky schoulením do klubíčka. Bolesti se objevují jako ve vlnách. Řídká, žlutá, kyselá stolice, která se vyprazdňuje s plynatostí a bolestí. Potence: C6-C30 (D12).


 Další léky akutní hepatitidy


 Chelidonium majus – Vlaštovičník větší


Výlučně pravostranný lék. Má účinek na játra, funkci portálního systému, a taky působí na pravou stranu břicha. Výrazné charakteristiky léku: žloutenka, potíže se žlučníkem, a taky stálá bolest jater vyzařující do vnitřního úhlu pravé lopatky. Játra jsou zvětšené a citlivé. Svíravý pocit v břiše. Střídání průjmu se zácpou. Stolice: bledá, světle žlutá, jílovitá. Další charakteristiky najdeme v ústech: hořká chuť v ústech, žlutý povlak jazyku, na kterém jsou vidět otisky zubů. Slinění, nevolnost, závrať. U mnoho jednotlivců s hepatitidou se objeví depresivní nálady. To je obzvláště charakteristické pro nemocného potřebujícího Chelidonium. Potence: D4-D30.


Podophyllum peltatum – Noholist štítnatý


Podophyllum (rostlinná rtuť) je lékem lidí náchylných k chorobám jater a žlučníku. Bolest a citlivost jater se zlepšuje lehem na břiše, a taky třením (masáží). Nemocného charakterizují střídavé symptomy, průjem se střídá se zácpou, po průjmu následuje bolest hlavy. Vystřikující, vodnatá, páchnoucí, bezbolestná stolice. Poté zácpa a tehdy je stolice světlá podobná křídě. Potence: D6-D12 (C6).


 China rubrum – Chinovník červený


Kůra chinovníku byla prvním lékem, který vyzkoušel dr. Hahnemann. Indikovaný lék při velkém stupni vyčerpávající sekrece, ztrátě tekutin, slabosti kvůli průjmu. Nemocný je slabý, přecitlivělý a nervozní. Světlo, hluk, hlasy a bolest obzvláště ruší nemocného. V ústech: otok dásní, silný tmavý povlak na jazyku, pálivá bolest na špičce jazyku, kterou doprovází slinění. Zvětšená játra. Nadýmání spolu s plynatostí, které se zlepšuje pohybem. Celé břicho je nafouknuté. Periodicky se objevující bolesti jater, žloutenka. Tmavá, páchnoucí, bez bolesti se vyprazdňující se stolice. Potence: C6-C30 (D12).


Mercurius dulcis - chlorid rtuťný, kalomel


Charakteristické vlastnosti chloridu rtuťnatého můžete vidět v ústech. Na jazyku se nachází otisky zubů, a taky tmavočerný povlak. Neustále vytékající, tmavé, ostře páchnoucí sliny, pro pacienta je typický páchnoucí dech z úst. Břicho je nafouklé, horké, bolestivé na dotyk. Měkká, vodnatá stolice, která je častá, ale vylučuje se jen v malém množství. Zánět a palčivá bolest v řiti. Důležitý prostředek jaterní cirhózy následující po zvětšených játrech. Potence: C6-C9 (D12)


Carduus marianus - Silybum marianum, ostropestřec mariánský


Lék na krvácení objevující se především v játrech a slezině, a také při onemocnění jiných orgánů. Městnání v laterálně oteklých játrech, které jsou bolestivé na tlak, žloutenka. Pocit plnosti v horní části břicha, levý lalok je často obzvlášť citlivý. Tvrdá, těžko se vyprazdňující, uzlovitá, jílovitá stolice se střídá s průjmem. Náchylnost k hemoroidům, krvácení z nosu, krvácení zlaté žíly. Ostropestřec mariánský je široce používán při chorobách jater, působí na jaterní parenchym. Tento lék je indikován k léčbě virové hepatitidy, jaterní nedostatečnosti, cirhózy jater. Potence: D2-D4.


V případě agresivního průběhu hepatitidy, pokud trvá žloutenka více než 2 týdny, přičemž zjistíme vysokou hladinu transaminázy, musíme zopakovat odběr případu a předepsat indikovaný komplementární lék. Nejčastěji tu přichází ke slovu Phosphorus a Lachesis.


Phosphor - fosfor


Toxická dávka fosforu způsobuje jaterní atrofii. Jazyk je suchý, hladký, červený nebo jemný, obalen bílým povlakem. Oteklé dásně, krvácení. Játra jsou tvrdé, napjaté, zvětšené. Pacient podává zprávu o pocitu pálení v žaludku, má velkou žízeň a chce studenou vodou. Nechutenství se střídá s dobrou chuti k jídlu. Nevolnost, s vydatným průjmem, který není bolestivý. Pálení v konečníku, krev ve stolici, pacient je velmi slabý po stolici. Pacient je nervózní a unavený. Potence: D6-C30; LM VI.


Lachesis mutus - Křovináč němý


Z toxikologie je známo, že se po hadím uštknutí může objevit dlouho trvající jaterní nebo hemolytická žloutenka. Břicho je horké, citlivé, bolestivě napjaté. Pacient nemůže tolerovat nic okolo pasu. Soustavné bezvýsledné nucení na stolici . Hnisání s hlubokou, pulzující bolestí v játrech. Zánět jater a absces. Potence: C6-C30 (D12), LM VI.


Nejčastěji používané léky při jaterní nedostatečnosti


"Tři velmi všestranné léky": Lycopodium, Sulphur, Sepie, a také tři léky mající výrazné jaterní symptomy: Chelidonium, Cardus marianus, Taraxacum mohou přijít ke slovu.


Lycopodium clavatum - Plavuň vidlačka


Lék pro jedince s nízkým sebevědomím, nesnášející odmlouvání, odmítající trvalou odpovědnost. Tělesné charakteristiky: pacient je zimomřivý, ale nesnáší teplo a nepříjemně páchnoucí místnosti. Chce se pohybovat a být na čerstvém vzduchu. Nevydrží o hladu, má vlčí hlad, ale po několika soustech je přecpaný. Játra jsou přecitlivé na tlak nadýmání břicha, a to zejména v podbřišku. (u Carba vegetabilisu je nafouklá horní část břicha). Nadýmání a kvašení v břiše, jako když pracují kvasnice. Zhoršení mezi 16-20 hodinou odpoledne. Potence: C6-C200 (D12).


Sulphur - síra


Pacient je podrážděný, naštvaný nebo smutný. Filozofická postava, plná prázdných iluzí. Bolest v oblasti jater. Jedinec Síra je velmi slabý okolo 11 hodin a stane se bezmocným, musí něco sníst k jídlu. Chce sladkosti, které u něho vyvolávají nevolnost a pálení žáhy. Průjem, s pocitem pálení, štípání, hnilobně páchnoucí stolice. U osoby Síra se brzo ráno objevuje naléhavý průjem. Všechny otvory jsou červené a pálivé. Potence: C6-C100 (D12)


Sepia - sepie


Citlivý, nervózní jedince. Pocit prázdnoty v žaludku, který nevymizí ani po jídle. Nevolnost vyvolaná vůní jídla nebo jen pohledem na něj. Nevolnost před snídaní, znechucení tučnými jídly, ale chce kyselé. Játra jsou bolestivé, zlepšuje se lehem na pravém boku. Pacient má pocit, že mu něco vypadne z břicha, dolu tahající bolesti podbřiška, zmírňují se, když si rukou drží břicho nebo když zkříží nohy. Vnější znaky: hnědé skvrny na obličeji a na břiše. Potence: obzvláště vhodný pro případné použití v LM potencích.


Taraxacum officinale - Pampeliška lékařská


Pampeliška má obzvláště dobrý vliv v oblasti jater a žlučníku. Jedinec je charakterizován nevolnost a vyčerpaností, touží vždy sedět, ležet, relaxovat. Játra jsou zvětšená, ztvrdnutá, trápí ho bodavá bolest. Pacient má pocit jako kdyby mu bublinky praskaly ve střevech. Nafouklé břicho, časté průjmy. (pro Carduus je charakteristická zácpa.) Mezi další charakteristiky léku patří velmi bolestivý mapovitý jazyk, se skvrnami podobnými otevřeným ranám. Mapovitý jazyk je příznakem poukazujícím na hluboce uložené onemocnění jater. Pampeliška má podporuje větší vylučování žluče a moče. Potence: D2-D6.


Jaterní cirhóza


Zde je nejdůležitější znalost a využití již zmíněných homeopatik: China, Phosphor, Lycopodium, Aurum metallicum.


Aurum metallicum - kovové zlato


Zlato má velký vliv na mysl, protože způsobuje hluboké deprese, beznaděj a ztrátu chutě do života. Kromě poruch oběhu jsou pro něj typické i jaterní symptomy. Játra jsou zvětšená, tvrdá, horní část břicha je nafouklá. Pálivá, píchavá bolest v pravé horní části břicha a také silné křeče sužují jeho nafouklé břicho. Potence: C6-C1000 (D12).


Onemocnění jater alkoholického původu


V léčbě poskytují velkou pomoc tyto dvě homeopatika: Lachesis a Nux vomica.


Nux vomica - Kulčiba dávivá


Jedinec Nux vomica je podrážděný, násilný a rozzlobený. Užitečný lék pro lidi vedoucí sedavý životní styl, vykonávající duševní činnost, kteří jsou neustále ve stresu, napětí, jsou plní starostí a obav kvůli obchodu. Tento typ lidí se problémům vyhýbá užíváním silných stimulantů, alkoholu a sedativ. Je všeobecně známo, že zvýšená konzumace alkoholu vede k potížím s játry. V tomto případě je doporučeno při užívání homeopatika úplné vysazení stimulantů. Charakteristické břišní symptomy léku: přecitlivělá, zvětšená játra, bolest břišní stěny, spastické nadýmání ve střevech, bolesti ve střevech.


Obtížné, křečovité, neúspěšné nucení na stolici, které zlepšuje defekace. Zácpa, stagnující pohyb střev. Potence: C30-C1000.


Kromě homeopatických léků si zasluhuje vzpomínku spagyricky připravený prostředek Phönix Phönohepan, který pomůže zvýšit vitalitu jater. Přitom také napomůžeme detoxikaci jater a tím stimulujeme i sekreci. Phoenix Phönohepan vedle toho obsahuje jeden specifický komponent s účinkem na ledviny, který také pomáhá detoxikaci ledvin. Přes ledviny se vyloučí hodně takových toxinů, které játra během své biochemické detoxikační práce neutralizovala a učinila je rozpustnými ve vodě. Dávkování: 3 x 20-40 kapek.


 POUŽITÁ LITERATURA:


1. Dorcsi, M.: Homöopathie, Organotropie


2. Köhler, G.: Lehrbuch der Homöopathie, Band II


3. Mezger, J. Gesichtete Homöopathische, Arzneimittellehre


4. Morrison, R.: Handbuch der homöopathischen Leitsymptome


5. Phat, S. R.: Homeopatická Materie medika


6. Schroyens, F.: Synthesis


Zdroj: Nagy Anna Mária

http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2000/6/HOMEOP.htm


volný překlad © vilcakul 2010