Jdi na obsah Jdi na menu
 


Menstruace

Mladé dívky procházejí často hormonálními změnami, které často doprovázejí poruchy cyklu. I v těchto případech může být homeopatická terapie nenásilným a adekvátním léčivým prostředkem těchto hormonálních poruch.

article preview

Případ odebrán: 20.5.1999

20letá dívka přichází na vyšetření se svou matkou, jejím problémem je sekundární amenorea, která už přetrvává 5 měsíců. Od první menstruace mívala nepravidelný menses v 5-6 týdnu, většinou + - 3 týdny. Pacienta prodělala hormonální léčbu od 16 do 18 let, v 16 letech se bouchla do hlavy a od té doby se objevily i jiné problémy. Hlavně bolesti hlavy, která se objevuje hlavně večer vlevo v zátylku a šíří se z jednoho bodu do celé hlavy. Zlepšení ulehnutím, spánkem. Při vstávání závratě, má nízký krevní tlak, bolest kloubů a praskání. Vypadávaní vlasů. Záděry na prstech oba palce. Mívá nevolnost při jízdě autem, nesnáší dlouhé cesty autobusem.

Vzhled: mladá pěkná dívka s dlouhými vlasy, štíhlé postavy, účastní se aktivně rozhovoru, mluví spontánně, vyjadřuje se inteligentně, s rozvahou, dobře komunikuje a má zájem o léčbu.

Anamnéza: často měla v dětství angíny, alergie na peří a pyl léčené od 3 do 18 let. Často chycené průdušky, chodila na léčbu do Tater.
RA: matka má nízký krevní tlak, chudokrevnost, zúženou páteř, výrůstky s kloubními problémy, problémy s křečovými žílami a nadýmavost, zimomřivost. Otec má vysoký krevní tlak, bolest kostrče a trne mu noha, možná z fotbalu.

Hormonální léčba upravila cyklus, ale měla vedlejší účinky a došlo k zakřivení páteře. Lékař diagnostikoval zúžení míšního kanálu, léčitel zase měknutí kostí.

MYSL:
Nechce být sama, lpí na rodičích – vždy pak onemocněla, když jí někde poslali. Od malička odpor ke čtení. Je pečlivá až pedantní, svědomitost z maličkostí. ZODPOVĚDNOST. Je přizpůsobivá, drží se raději v pozadí, má ráda pořádek. Byla hodně plačtivé dítě, hlavně kvůli odloučení od rodiny.

GENERÁLIE:
ZHORŠENÍ – chladem a zimou; večer; v noci; větrem; změna teploty; pravá strana; nedostatek vitálního tepla.
ZLEPŠENÍ - léto; slunce; teplo.
JÍDLO – málo pije, v létě častěji; chce maso; uzeniny; kořeněné; chce slané; sladké; kyselé. Má alergii na mléko, odmítala jíst, odpor k tlustému a k sýrovému masu; odpor k vnitřnostem.
SPÁNEK – do 3 let spala velmi málo; poloha na břichu, pravý bok; sny si nepamatuje.
TÉMATA – rodina; vztahy; nesnese odloučení; svědomitost

ANALÝZA – některé charakteristické symptomy mě vedly k předepsání léku Pulsatilla C 200 jedné dávky. Kontrola za měsíc.

KONTROLA č. 1 (24.6.1999)
Po podání léku se objevila bolest hlavy, zmizela bez toho, že by musela vzít lék. Žádné velké změny nebyly, kromě ústupu té bolesti hlavy se neobjevily. Dostalo se napovrch další pro ní důležité téma a to učení a následné trémy. Další informací je to, že měla v dětství problematické očkování, zdlouhavé hojení ran a hnisání, výraznější pocení noh.

ANALÝZA – první lék byl chybně předepsán, hodil se na stav, který byl předtím v dětství. Pacienta už přešla do stavu komplementárního léku Silicea a tomu nasvědčovaly už od začátku všechny symptomy. A taky její symptomy miasmaticky vypadaly jako tuberkulózní miasma, do něhož Silicea patří.

TERAPIE – doporučena Silicea C 200 jedna dávka rozdělena na 3x – užití po 20 minutách.

Další kontrola se už nekonala, 4.9.1999 zavolala telefonicky její matka a s pláčem mi děkovala za vyléčení její dcery. Má se dobře, menses se v pořádku a zmizely všechny obtíže.

ÚVAHA – i zde zafungoval až správný lék (similimum), předepsání Pulsatilly nevyvolalo žádnou odezvu se stavem pacienty a proto tato vibrace byla odpuzena. Chybou bylo unáhlené předepsání léku Pulsatilla, založené na stavu z dětství a pohledu matky. Zavinila to i neznalost léčby nemoci po vrstvách a malá zkušenost s takovými případy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář