Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česneková tinktura 2.

Lidové pozorování živě líčí příznaky spojené se stárnutím. Obzvláště zajímavé jsou ty, které popisují změnu (oslabení) funkce srdce, zhoršený stav cév nebo příznaky objevující se v souvislosti s hlavou.

article preview

Lidové pozorování živě líčí příznaky spojené se stárnutím. Obzvláště zajímavé jsou ty, které popisují změnu (oslabení) funkce srdce, zhoršený stav cév nebo příznaky objevující se v souvislosti s hlavou.


 

Na aterosklerózu a vysoký krevní tlak, také na jejich následek dostavující se krvácení do mozku poukazují i lidové názvy chorob a příznaků: "ranila ho mrtvice"; "klepla ho pepka"; "trefil ho šlak"; "zvoní mu v uších" atd.


 

K léčbě vysokého krevního tlaku a arteriosklerózy se v minulosti často provádělo baňkování a hirudoterapií (léčba pijavicemi). Po přitom se využívaly i léčivé účinky rostlin: hloh (Crataegus monogyna a C. oxyacanta - plody a květ); jmelí (Viscum album - výhonky); oves (Avena sativa - semena); ořech (Juglans regia - plod a list); fazole (Phaseolus vulgaris - oplodí); černý rybíz (Ribes nigrum - listy); kukuřice (Zea mays - vousy); třešeň/višeň (Cerasus avium a C. vulgare - stopky); šípek (Rosa canina - oplodí); červená řepa, maliny, atd., z kterých se dělají čaje, sirupy a léčivá vína. K tomu všemu byly v maďarské lidové medicíně doporučovány "léky" z česneku (Allium sativum).


 

Řadu hodnotných lidových receptur z česneku známe ještě i dnes. Syrový česnek připravovaný různými způsoby (drcený, namočený ve víně nebo palénce, vařený v mléce, smíchaný s medem) byl použit ke zmírnění a prevenci potíží s cévami. Mnozí lidé považovali za základ dlouhého života a udržení dobré kondice pravidelnou konzumaci česneku. Podle lidového pozorování se v prevenci osvědčilo užívání 1-3 stroužků, vcelku a na prázdný žaludek.


 

Z mnoha lidových receptu na česnek vás seznámíme s dvěma, první je z Kalotaszegu (Sedmihradsko) a a druhý z Békéscsaby (MR):


 

1. Rozdrcený česnek dáme do lahve a zalijeme alkoholem. Obvyklá receptura: 350 g česneku, 300 g 90% alkoholu, doba macerace minimálně 10 dnů. Poté se užívá 10-15 kapek extraktu denně na lačný žaludek.


 

2. Do 1 litru vody dáme 30 stroužků nadrobno nasekaného česneku, 3 lžíce cukru a půl deka rozdrobeného droždí. Necháme devět dní stát, zrát a během této doby je potřeba roztok několikrát zamíchat. Z extraktu se užívá třikrát denně: ráno, v poledne, večer 1 "frťan" (půl deci).


 

Uvedené příklady ukazují, že jsou různé způsoby přípravy "česnekového léku", přesto je zřejmý účinek obou přípravků, kvůli němuž zůstaly tyto receptury zachované až do dneška.


 

Kromě česneku v některých regionech užívá zázvor (Zingiber officinalis) - kávová lžička prášku zázvoru se zalije 2 dcl palénky, nechá se macerovat minimálně 10 dní, pak se užívá denní dávka 8 - 10 kapek extraktu. Tento přípravek je také považován za užitečný pro udržení dobrého zdraví a tonizaci těla.


 

Důležitým posilovačem srdce a uklidňujícím prostředkem je víno připravené ze strouhané mrkve, listu rozmarýnu (Rosmarimus officinalis) a černého rybízu (Ribes nigrum) a také čaje připravené z rozmarýnu, hlohu a srdečníku (Leonorus cardica).


 

(Terapii lidové medicíny doporučujeme použít jen s odpovídající kritikou a odbornými znalostmi dané tématiky. V případě jejich vyzkoušení se nejdříve poraďte s lékařem).


 

Zdroj: http://www.helloinfo.hu/main.php?folderID=900&articleID=11254&ctag=articlelist&iid=1

volný překlad © 2011 vilcakul